Πώς να Ακυρώσεις το Ελληνικό Χρέος


Όταν λέμε να ακυρώσεις το Ελληνικό χρέος δεν εννοούμε φυσικά τις μαγκιές με τα πουκάμισα έξω του στυλ "δεν πουλάω, δεν χρωστάω, δεν πληρώνω", όπως οι ψεκασμένοι Συριζανέλ. Το πρόβλημα του δανειζόμενου, με οποιοδήποτε δάνειο, είναι οι τόκοι. Εάν όμως είχε κάποιος ένα δάνειο χωρίς επιτόκιο, τότε το αρχικό κεφάλαιο, όσο υψηλό και να ήταν αυτό, δεν θα είχε απολύτως καμία σημασία. Αυτός λοιπόν θα έπρεπε να είναι ο εθνικός μας στόχος.

Σίγουρα αυτήν την στιγμή σκέφτεστε ότι το μηδενικό επιτόκιο είναι ανέφικτο για την περίπτωσή μας. Ασφαλώς όχι! Η Κύπρος πρόσφατα κατάφερε να δανειστεί από τις Αγορές με επιτόκιο 0,02% για 13 εβδομάδες, αναλογικά δηλαδή με ετήσιο επιτόκιο 0,08%. Λιγότερο από 1 τοις χιλίοις, δηλαδή πρακτικά με ΜΗΔΕΝΙΚΟ επιτόκιο. Συνεπώς η Κύπρος δεν χρειάζεται καθόλου χρήματα από τον ετήσιο προϋπολογισμό του κράτος για να εξυπηρετεί το εν λόγω δάνειο.

Και τώρα το κρίσιμο ερώτημα: Πως κατάφερε η Κύπρος, που ήταν πριν λίγο καιρό σε Μνημόνιο όπως εμείς, να δανειστεί με μηδενικό επιτόκιο; Η απάντηση είναι απλή και γνωστή σε όλον τον κόσμο. Η Κύπρος εφήρμοσε όλες τις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, ισορρόπησε την οικονομία της και βγήκε από το Μνημόνιο. Ασφαλώς η Κύπρος δεν έγινε ξαφνικά Γερμανία (η οποία Γερμανία δανείζεται ακόμα και με αρνητικά επιτόκια) αλλά έπεισε τις Αγορές ότι είναι μια αξιόπιστη και αξιόχρεη χώρα με ανερχόμενη οικονομία.

Το συμπέρασμα; Έλληνα σοβαρέψου και κάντο όπως ο Κύπριος, εάν δεν θέλεις να καταστραφείς. Και ξέχνα τις φαντασιώσεις περί διαγραφής χρέους, που όπως εξηγεί και ο Υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, δεν πρόκειται να γίνει.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Τεράστια Δυσκολία της Δημοκρατίας

Βαρουφάκης - Και Ψεύτης και Νάρκισσος

Περί του Τελικού "Ν"