Σκέψου όπως ο Κινέζος


Φαντάζομαι οι περισσότεροι θα έχετε ακούσει την εξής εξαιρετική Κινέζικη παροιμία: "Αν θες να χορτάσεις έναν άνθρωπο για μία μέρα δώσε του ένα ψάρι. Αν θες να τον χορτάσεις για μια ζωή μάθε του ψάρεμα". Είμαι σίγουρος ότι όλοι συμφωνούν με την φιλοσοφία της παροιμίας. Τι παίρνουμε όμως αν εφαρμόσουμε την φιλοσοφία αυτήν στην πολιτική;

Έστω λοιπόν ότι έχεις έναν άνεργο. Η Αριστερή λογική είναι να του δώσεις ένα επίδομα. Η Δεξιά λογική όμως είναι να φροντίσεις να υπάρχουν αρκετές δουλειές ώστε να μην χρειάζεται να του δίνεις επίδομα. Ποια από τις δύο λογικές είναι καλύτερη; Φυσικά στην Ελλάδα όπου ο μέσος πολίτης βλέπει το δέντρο και όχι το δάσος, η λογική του επιδόματος είναι ο στόχος και αυτό που επικροτεί. Αντιθέτως η προσπάθεια να μειωθεί η ανεργία, επειδή το αποτέλεσμα είναι προφανές μόνο για τους σκεπτόμενους ανθρώπους, είναι από αδιάφορη εως και εχθρική ενέργεια (εάν προσφέρεις οφέλη σε επιχειρήσεις για να το πετύχεις).

Στις παλαιότερες γενιές υπήρχε η ιδιαίτερα υγιής νοοτροπία ότι ο άντρας μόνο ένα πράγμα φοβάται, να μην έχει δουλειά. Δυστυχώς τα ιδανικά του νεοέλληνα έχουν αλλάξει από τότε και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που βρισκόμαστε στο σημερινό χάλι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Τεράστια Δυσκολία της Δημοκρατίας

Βαρουφάκης - Και Ψεύτης και Νάρκισσος

Περί του Τελικού "Ν"