Η Πρώτη Ήττα του Τσίπρα


Ο Σύριζα με τον Τσίπρα είχαν μέσα στο 2015 τρείς συνεχόμενες νίκες, τις εκλογές του Ιανουαρίου, το δημοψήφισμα και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Στις 20 Δεκεμβρίου όμως, πριν κλείσει καν ένα έτος ως κυβέρνηση, ο Σύριζα είχε την πρώτη του μεγάλη εγχώρια ήττα (λέω "εγχώρια" διότι υπήρξε και η ήττα του 3ου Μνημονίου), με τις εκλογές της Νέας Δημοκρατίας. Και αν τελικά εκλεγεί αρχηγός της ΝΔ ο μεταρρυθμιστής Κυριάκος Μητσοτάκης, τότε η ήττα του Σύριζα θα είναι διπλή.

Επιτρέψτε μου να εξηγήσω λοιπόν για ποιον λόγο θεωρώ ότι η μεγάλη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ είναι η πρώτη μεγάλη ήττα του Τσίπρα και του Σύριζα. Καλώς ή κακώς ο βασικός αντίπαλος του Σύριζα είναι η ΝΔ, με την έννοια πώς υπό τις παρούσες συνθήκες ένας εκ των δύο θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Εκεί λοιπόν που κάποιοι είχαν την ΝΔ τελειωμένη και ανίκανη να αποτελέσει σοβαρή εναλλακτική, ξαφνικά ξαναμπαίνει μέσα στο παιχνίδι. Τον Τσίπρα θα τον συνέφερε μια διαλυμένη αξιωματική αντιπολίτευση, διότι παρόλο που ο κόσμος είναι απογοητευμένος με τον Σύριζα δεν έχει εναλλακτική. Ακριβώς αυτή η απογοήτευση έσπρωξε τον κόσμο να ψηφίσει στις εκλογές της ΝΔ.

Κάποιοι θα πουν ότι οι 400.000 ψηφοφόροι που έσπευσαν στις κάλπες για την ηγεσία της ΝΔ, είναι λίγοι μπροστά σε αυτούς που ψήφισαν μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Ντόρας Μπακογιάννη πριν μερικά χρόνια. Αυτό είναι ασφαλώς λάθος, διότι τότε τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας ήταν πολύ υψηλότερα. Πρέπει δηλαδή να συγκρίνουμε την συμμετοχή των εσωκομματικών εκλογών αναλογικώς με την εκλογική δύναμη του κόμματος της ιδίας περιόδου. Συνεπώς η συμμετοχή στις 20 Δεκεμβρίου ήταν τουλάχιστον ικανοποιητική.

Για όποιον αναρωτιέται η απάντηση είναι όχι, δεν θεωρώ την Νέα Δημοκρατία μια καλή επιλογή για κυβέρνηση, με εξαίρεση κάποια στελέχη της όπως τον Άδωνι. Με τον πήχη όμως που έχει θέσει τους τελευταίους μήνες ο Σύριζα, σχεδόν οποιαδήποτε κυβέρνηση (βάζω το "σχεδόν" για να εξαιρέσω Χρυσή Αυγή, Λαφαζάνη, ΚΚΕ, και λοιπούς γραφικούς) θα ήταν πολύ καλύτερη από τον Σύριζα του Τσίπρα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Τεράστια Δυσκολία της Δημοκρατίας

Βαρουφάκης - Και Ψεύτης και Νάρκισσος

Η Πραγματική Κοινωνική Πολιτική